AMSTERDAM - De politie gaat er vanuit dat de 40-jarige Nedim Imac, die zaterdagavond in Amsterdam is doodgeschoten, het slachtoffer is geworden van een afrekening in het criminele circuit.

Bekijk video

Bekijk video profiel Imac

Dat heeft de chef van de afdeling zware criminaliteit van de Amsterdamse politie, Olivier Dutilh, zondag gezegd.

Turkiyemspor

De Nederlander van Turkse afkomst, ex-voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub FC Turkiyemspor, werd op de hoek van de Jan Rebelstraat/Ookmeerweg in de wijk Osdorp geraakt door enkele kogels, ook in het hoofd. Bij de aanslag waren volgens de politie twee à drie daders betrokken, in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Ze zijn voortvluchtig.

Bus

Enkele uren na de aanslag trof de politie in de buurt van de Hoogheemraadweg in Amsterdam-Osdorp een witte Mercedesbus aan, overgoten met benzine. Ooggetuigen hebben bij de bus twee personen zien weglopen met een scooter in de hand. Het is onduidelijk of de scooter uit de bus was gehaald.

De politie heeft achterhaald dat de bus enkele jaren geleden is gestolen in Amsterdam-Oost. Uit de staat van het voertuig maakt de politie op dat de bus vermoedelijk een aantal jaren heeft stilgestaan.

Bloemen

Imac zou zaterdagavond met zijn gezin gaan eten in het Turkse restaurant Bir Bey aan de Jan Rebelstraat. De familie was al binnen toen Imac ongeveer twintig meter voor het restaurant werd beschoten.

Zondagmiddag ligt er een bosje bloemen en brandt een kaars op de plek waar de oud-voorzitter overleed. In het restaurant is de sfeer onder de ongeveer tien aanwezigen zeer aangeslagen.

Clubhuis

Ook in het clubhuis van Turkiyemspor heerst zondagmiddag een aangeslagen sfeer. Alle wedstrijden van de voetbalclub zijn in verband met de dood van de oud-voorzitter afgelast. Ongeveer dertig oudere mannen zijn op de club bijeen, voetballers zijn er niet.

Zondagochtend hebben leden van de club de Amsterdamse vlag bij het clubhuis halfstok gehangen.