LONDEN/BONN/QUETTA/KABUL - Het vredesoverleg in Bonn over de toekomst van Afghanistan gaat vrijdag een beslissende fase in. De vier delegaties zullen proberen de puntjes op de i te zetten in de vorming van een interim-regering. Mogelijke kink in de kabel is het plotselinge vertrek van de belangrijkste Pathanenleider Haji Abdul Qadir.

De hoop op een akkoord werd donderdag flink groter toen de Noordelijke Alliantie, de grootste delegatie, haar bezwaren tegen de komst van een multinationale vredesnacht een beetje inslikte. Vrijdag moeten de afgevaardigden voor een interim-regering worden gekozen, volgens VN-functionarissen nog steeds een heikel punt.

Maar vlak voor dat agendapunt verliet de Pathanenvoorman Haji Abdul Qadir het congres. Tegen een radioverslaggever zou Qadir, gouverneur van de oostelijke provincie Nangahar, hebben geklaagd dat zijn etnische groep ondervertegenwoordigd is in Bonn. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn van Qadirs vertrek. Hij was de tweede man in de delegatie van de Noordelijke Alliantie.

Bin Laden in Tora Bora

Intussen gaan de Amerikaanse bombardementen op de luchthaven van Kandahar, het laatste Talibanbolwerk, door. Het net rond Osama bin Laden lijkt zich te sluiten. Daarvan is de Amerikaanse vice-president Dick Cheney overtuigd. Hij vermoedt dat Bin Laden in Tora Bora, in het oosten van Afghanistan, zit. Hij zou daar een enorm ondergronds fort hebben gebouwd, met een eigen waterkrachtcentrale, woonverblijven, een ventilatiesysteem en allerlei vluchtwegen. Honderden aanhangers zouden het ondergrondse dorp bewaken.

Mullah Omar

Overigens is niet Osama bin Laden, maar mullah Omar de echte leider van de terreurgroep al-Qaeda. Dat heeft 'Abu Hafs de Mauretaniër' donderdag gezegd tegen de Arabische tv-zender al-Jazeera. Deze Abu Hafs, een door Amerika gezochte terrorist, is een vertrouweling van Bin Laden. Volgens hem zit al-Qaeda ook niet achter de aanslagen in de VS op 11 september.

/NIEUWS'Mullah Omar is de echte leider van al-Qaeda'