DEN HAAG - Fractieleider Geert Wilders van de PVV peinst er niet over aan Saudi-Arabië excuses aan te bieden voor zijn recente uitspraken over de Koran.

Hij zei dat zondag in een reactie op een bericht in de Saudische krant Al-Watan dat het islamitische land bij de Nederlandse regering zijn ongenoegen kenbaar heeft gemaakt over de uitlatingen.

Informeel

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei zondag dat de Saudische ambassadeur dat "informeel" inderdaad heeft gedaan. Van een officiële klacht was hem echter niets bekend.

Gek

De Saudische ambassade in Den Haag heeft volgens de krant geëist dat Wilders zijn uitspraken terugneemt en de moslims zijn excuses aanbiedt. "Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt daar een millimeter van terug te nemen", zei Wilders.

"Zijn ze hartstikke gek geworden? Het is schandalig dat een land dat geen vrijheid van meningsuiting kent, mij de les leest. Ze moeten maar eens leren dat je als parlementariër hier mag zeggen wat je wilt."

Koran

Wilders stelde eerder deze week in een interview met het dagblad De Pers dat moslims de helft uit de Koran moeten scheuren als ze in Nederland willen blijven. Volgens de voorman van de Partij voor de Vrijheid staan er "genoeg verschrikkelijke dingen" in het heilige boek van moslims.

Wilders zal minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken schriftelijk vragen of hij de Saudische ambassadeur terecht wil wijzen en hem een lesje in parlementaire democratie wil geven.

Aanzien

Bot liet vrijdag nog weten dat hij de uitspraken van Wilders over de islam en de profeet Mohammed betreurt. De uitlatingen zijn in Marokkaanse en Pakistaanse media overgenomen en dat is volgens de bewindsman niet erg bevorderlijk voor het aanzien van Nederland in het buitenland.

Wilders, die benadrukt dat Bot het niet met hem eens hoeft te zijn, zal hem ook op dit punt om tekst en uitleg vragen en hem oproepen op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.