WASHINGTON - De Democraten in de Senaat hebben zaterdag voor de tweede keer in twee weken tijd een nederlaag geleden in hun weerstand tegen het Irak-beleid van president Bush.

De partij wist onvoldoende steun te vergaren om een niet-bindende motie van afkeuring ter stemming voor te leggen aan de voltallige Senaat, meldden Amerikaanse media.

Genoeg

Om de resolutie op de agenda te krijgen en onderwerp van debat te laten worden, hadden zestig senatoren voor moeten stemmen. De Democraten kregen 56 senatoren achter het voorstel om over de tekst te debatteren. Dat waren er meer dan de 49 van twee weken geleden, maar nog altijd niet genoeg.

Het debat in de Senaat had moeten gaan over een resolutie waarin afkeuring wordt uitgesproken over het besluit van Bush om ruim 20.000 extra militairen naar Irak te sturen.

Volgens de meeste Republikeinen was de motie, die vooral symbolische waarde heeft, een soort poging de president politiek te beschadigen.

Klein

De andere kamer van het parlement, het Huis van Afgevaardigden, nam vrijdag een soortgelijke motie wél aan. De Democraten domineren in beide kamers over de Republikeinen, de partij van Bush. Maar de Democratische meerderheid in de Senaat is uiterst klein.