MAASTRICHT - De politie Limburg Zuid heeft een grote internationaal opererende XTC-bende opgerold. Dat liet de politie dinsdag weten. Bij de actie zijn tien mannen en een vrouw aangehouden in de leeftijd tussen 22 en 58 jaar, een van hen werd gearresteerd in Spanje.

Dinsdag viel de politie op 21 plaatsen in Zuid-Limburg woningen en panden binnen. Tegelijkertijd vonden in Spanje op drie plaatsen, en in België en Duitsland huiszoekingen plaats.

Aan de actie namen ongeveer 150 politiemensen en marechaussees deel. Daarbij legden de agenten onder meer beslag op twee geladen vuurwapens, een geweer en een gaspistool, een aantal nepvuurwapens, een jeep, steek- en slagwapens, pepperspray en traangas, telefoons, tientallen liters vloeistoffen en kilo's bindmiddelen voor de fabricage van synthetische drugs.

Kluis

Ook vonden ze een kluis, waarvan de inhoud nog niet bekend is. Daarnaast trof de politie een hennepkwekerij aan met 2300 hennepplanten. Ook werd 110.000 euro in beslag genomen.

De bende hield zich volgens de politie bezig met de productie van en handel in synthetische drugs. Politie en marechaussee hebben de afgelopen zestien maanden hun tanden gezet in de bende, en onderschepten onder meer twee leveringen van XTC-tabletten en wapens vanuit Zuid-Limburg aan Spanje. Daarbij nam de politie .000 XTC-tabletten en 47,8 kilo amfetamine in beslag.

XTC-laboratoria

Daarnaast ontmantelde de politie twee XTC-laboratoria in Beek en Hoensbroek, waarbij behalve duizenden liters vloeistoffen voor de XTC-productie ook 160 kilo amfetamine werd gevonden. Bij deze acties arresteerde de politie het afgelopen jaar al zeventien verdachten.

De totaal in beslag genomen grondstoffen waren goed voor circa ,5 miljoen XTC-pillen met een straatwaarde van 30 miljoen euro in Nederland, en 60 miljoen euro in Spanje. Het onderzoek sinds oktober 2001 heeft de politie naar eigen zeggen ongeveer anderhalf miljoen euro gekost.