AMSTERDAM - Beste televisiekijkers, druk op 'mute' voor een moment stilte ter nagedachtenis aan de uitvinder van de afstandbediening, Robert Adler (93). Hij is donderdag in een verpleegtehuis in Boise in de Amerikaanse staat Idaho overleden.

Mensen vroegen hem continu of hij zich schuldig voelde vanwege zijn bijdrage aan de opkomst van een generatie mensen die te lui is om van de bank te komen, maar dat vond Adler een belachelijke suggestie. "Het lijkt redelijk en rationeel om de tv te bedienen vanaf de plek waar je zit te kijken", zei hij in een interview in 2004.

Adler kreeg in 1997 samen met zijn collega-ingenieur Eugene Polley een Emmy voor zijn uitvinding, in 1956, van een afstandsbediening met de indrukwekkende naam Zenith Space Command. Adler verbeterde daarmee de zogenoemde Flashmatic, die Polley het jaar daarvoor had ontworpen "Hij maakte deel uit van een project dat de wereld veranderde", reageerde Polley vanuit zijn huis in Lombard in de staat Illinois.

Patenten

Tijdens zijn carrière verkreeg Adler meer dan 180 Amerikaanse patenten. Volgens zijn vrouw Ingrid was de afstandsbediening niet zijn favoriete uitvinding. Hij keek zelf namelijk weinig televisie. "Hij was meer een lezer. Hij was iemand die 's nachts een droom had en dan wakker werd en zei: 'Ik heb net een probleem opgelost.' Met zijn hoofd was hij altijd bij de wetenschap."

Adler ging in 1941 werken voor Zenith Electronics, nadat hij een PhD in natuurkunde had behaald aan de Universiteit van Wenen. Als vice-directeur van de onderzoeksafdeling ging hij in 1979 met pensioen. Tot 1999 trad hij nog op als consulent. Zenith maakte het overlijden van Adler vrijdag bekend.