HILVERSUM - De in opspraak geraakte vastgoedhandelaar W.E. heeft een krediet van honderden miljoenen bij Bouwfonds uit Hoevelaken. Dat bleek dinsdag uit een uitzending van het tv-programma Nova, dat de hand heeft weten te leggen op documenten van een lopend justitieel onderzoek tegen E.
Nova

Volgens Nova is het Openbaar Ministerie (OM) sinds vorig jaar bezig met dat onderzoek, onder de codenaam Buizerd. E. zou worden verdacht van valsheid in geschrifte, heling, verduistering en bedrog. Een woordvoerder van het OM laat weten in het geheel niets over E. en een onderzoek te kunnen zeggen.

Witwasconstructie

Uit de stukken waaruit Nova citeerde blijkt dat E. samen met een compagnon een krediet van 600 miljoen bij Bouwfonds, 100 procent dochter van ABN/AMRO, heeft. Transacties met Bouwfonds zouden E. goedkoop aan onroerend goed helpen, om dat vervolgens met woekerwinsten te kunnen verkopen. De transacties zouden neerkomen op een witwasconstructie.

Contacten met drugscriminelen

E. raakte eerder in opspraak door zakelijke contacten met grote drugscriminelen. Zeer onlangs deed de Amsterdamse crimineel J.M. publiekelijk een doekje open over E. In een interview zei M. dat E. al jaren optreedt als bank van de onderwereld en dat E. voor hem en zijn geliquideerde zakenpartner Sam Klepper drugsgeld witwaste.

Aanslag op zijn leven

M. vermoedt dat onder anderen E. achter de aanslag op zijn leven zit - M. werd eerder dit jaar neergeschoten op de Keizersgracht in Amsterdam. Hij overleefde ternauwernood. De Raad van Bestuur van Bouwfonds heeft Nova in een reactie laten weten dat het sinds begin dit jaar bekend is met het justitiële onderzoek naar E.. Sindsdien heeft Bouwfonds geen nieuwe kredieten verstrekt aan E. Bouwfonds neemt afstand van de in Nova gepresenteerde beeldvorming, aldus een verklaring van de Raad.

Vastgoedhandelaar E. ontkent elke betrokkenheid bij welk strafbaar feit dan ook, zo heeft hij Nova per fax bericht.