AMSTERDAM - De bewering dat de SP niet wilde onderhandelen met het CDA en de PvdA is een leugen. Dat zegt SP-leider Jan Marijnissen zaterdag op zijn website in reactie op uitspraken van PvdA'er Wouter Bos vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

De SP wilde wel degelijk onderhandelen, mits CDA de winst van die partij zou erkennen en in de richting van de SP op zou schuiven. Bos doet de waarheid bewust geweld aan volgens Marijnissen omdat hij een kabinet met draagkracht, met ten minste één rechtse partij, tot stand wilde brengen. Met het 'leugentje om bestwil' zou Bos zijn eigen gedraai willen goedpraten. Daarmee lijkt volgens de SP-voorman een nieuwe Wim Kok geboren.

Alle kanten

De PvdA is volgens Marijnissen ook na Paars nog een partij die moeiteloos bij het CDA kan aanschuiven. "Met Wouter kun je blijkbaar alle kanten op", zegt Marijnissen. "Door de permanent twijfelende PvdA heeft het CDA de kans gezien PvdA en SP tegen elkaar uit te spelen."

Informateur Rein Jan Hoekstra heeft gemeld dat volgens de fractievoorzitters van CDA en SP 'een onderhandelingsfase van CDA, SP en PvdA' geen verandering zou brengen in de 'talrijke inhoudelijke en fundamentele' verschillen tussen de partijen. Terwijl naar oordeel van de PvdA een dergelijke onderhandelingsronde wel denkbaar was, heeft de informateur geschreven in zijn eindverslag.

Afhaken

Partijvoorzitter Michiel van Hulten zei dat de 'vroegtijdig afhakende' Marijnissen en Femke Halsema (GroenLinks) aan de gebeurtenissen nu een andere draai proberen te geven. "Dat is heel begrijpelijk, maar het siert ze niet."