HILVERSUM - Prinses Máxima zou haar dubbele nationaliteit moeten opgeven door afstand te doen van haar Argentijnse paspoort. Dat zei vertrekkend minister Rita Verdonk (Integratie) vrijdagavond in het actualiteitenprogramma Nova.

Volgens haar zou voor Máxima hetzelfde moeten gelden als voor bewindslieden en Kamerleden met een dubbele nationaliteit. Verdonk vindt dat die, indien mogelijk, afstand moeten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit om daarmee een duidelijk signaal naar alle Nederlanders te geven dat ze kiezen voor de Nederlandse nationaliteit.

Regels

"Ik vind dat regels voor iedereen hetzelfde gelden in dit land en dat ook ieder de eigen inschatting moet maken", zei Verdonk. Donderdag had ze in de Tweede Kamer al duidelijk gemaakt dat volksvertegenwoordigers en bewindspersonen volgens haar eigenlijk alleen de Nederlandse nationaliteit zouden moeten hebben. Verdonk vindt het belangrijk dat ze uitstralen dat ze trots zijn op hun Nederlanderschap.

Ze reageerde daarmee op het pleidooi van de PVV dat bewindslieden en Kamerleden geen dubbele nationaliteit mogen hebben omdat dat tot belangenverstrengeling kan leiden. Daarover ontstond veel ophef. Het voorstel van de PVV was mede bedoeld om te voorkomen dat de beoogde PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak, die een dubbele nationaliteit hebben, worden beëdigd.

Turken

Aboutaleb heeft ook een Marokkaans paspoort, Albayrak een Turks. Verdonk wees er in Nova op dat Marokkanen hun oorspronkelijke nationaliteit niet kunnen opgeven, omdat Marokko dat verbiedt. "Bij Turken kan dat wel", zei Verdonk.

Aboutaleb en Albayrak constateerden allebei na afloop van hun gesprek met formateur Jan Peter Balkenende dat hun dubbele nationaliteit geen belemmering is om te functioneren als staatssecretaris.