WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zich vrijdagavond in meerderheid gekeerd tegen het plan van president George Bush om 21.500 extra militairen naar Irak te sturen. Dat berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Het Huis, waarin de Democraten de meerderheid hebben, nam een motie aan waarin het Irak-beleid van Bush wordt weggehoond. De Democraten kregen de steun van een klein aantal Republikeinse partijgenoten van Bush. De motie werd aangenomen met 246 tegen 182 stemmen. Van de 201 Republikeinen stemden er zeventien mee met de Democraten.

De aangenomen motie dwingt Bush tot niets. Het gaat volgens politiek commentatoren dan ook vooral om de politieke boodschap die het Huis wilde afgeven. Bush moet begrijpen dat er een andere wind waait in Washington, zo stellen de Democraten. Zaterdag zal de Senaat zich over een soortgelijke motie buigen. Ook in de Senaat domineren de Democraten.

Verbeteren

Bush hoopt de situatie in Irak te verbeteren door onder meer 21.500 extra militairen naar Irak te sturen waardoor het totale Amerikaanse contingent tot ongeveer 150.000 zal oplopen. De Democraten en ook de meeste Amerikanen zijn tegen. Zij vinden dat het hoog tijd wordt dat de Amerikaanse militairen juist naar huis komen.

Bush heeft het Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat) om vele miljarden extra gevraagd om de operatie in Irak te kunnen voortzetten. Het politieke debat daarover moet nog beginnen.

Waarschijnlijk zullen de Democraten een extra financiële impuls niet torpederen omdat ze de troepen die al in Irak zijn niet in gevaar of diskrediet willen brengen.