AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz is vrijdag voor zijn eigen veiligheid door de politie uit zijn kantoor gehaald en meegenomen. Dat gebeurde volgens een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) na een dreigingsanalyse.

Bekijk video

Daaruit bleek dat er "een dermate grote dreiging bestond, dat beveiliging noodzakelijk was". Donderdag werd bekend dat vanuit het kantoor van de advocaat stukken gelekt zijn naar de media om een toenmalige cliënt, de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra, zwart te maken.

De politie haalde Moszkowicz rond 18.30 uur op bij zijn kantoor in Amsterdam. Een ooggetuige meldde dat de actie nog geen vijf minuten duurde en dat deze waarschijnlijk door een arrestatieteam werd uitgevoerd. De advocaat vertrok daarna naar het buitenland voor een al geplande korte vakantie.

"Hij krijgt de beveiliging die nodig is", laat het NCTb weten. De NCTb is in Nederland belast met de beveiliging van mensen die daar door omstandigheden zelf niet meer voldoende toe in staat zijn. Voor Moszkowicz is dit nu ook het geval.

Gelekt

Dat er stukken uit het kantoor zijn gelekt zou blijken uit onderzoek van de rijksrecherche. Het hiermee verband houdende rapport heeft de advocaat van de nabestaanden van Endstra, Hans Koets, gebruikt bij de klacht die hij donderdag tegen Moszkowicz indiende, zo bevestigde hij.

Koets heeft behalve de bevindingen van de rijksrecherche ook andere informatie gebruikt in de klacht die hij namens de erven Endstra heeft ingediend bij de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

Geen commentaar

Moszkowicz zelf wilde vrijdag nog geen commentaar geven. Wel heeft hij tot nu toe altijd nadrukkelijk dergelijke beschuldigingen ontkend. De beklaagde advocaat wil maandag een persconferentie geven om te reageren op de berichten over zijn positie als raadsman van Holleeder.

De nabestaanden van Endstra maken met de klacht bij de Amsterdamse Orde van Advocaten bezwaar tegen het handelen van de raadsman van de vermoedelijke afperser van Endstra, Willem Holleeder. Zij vinden dat de advocaat niet voor Holleeder kan werken omdat hij ook de belangen van 'het slachtoffer' Endstra heeft verdedigd. Daardoor is er sprake van een ongewenste belangenverstrengeling, vinden de nabestaanden.

Dubbelrol

De deken van de Orde van Advocaten sprak al eerder met Moszkowicz over zijn dubbelrol. Het ging volgens de deken niet alleen om tegenstrijdige belangen, maar ook om het beginsel van de geheimhouding. Moszkowicz mag niet ter verdediging van Holleeder uit de school klappen over zaken waarvan hij als vertrouwensman van Endstra heeft kennisgenomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet vrijdag weten dat het de hoofdredacteur van het zakenblad Quote, Jort Kelder, niet vervolgt wegens smaad of laster tegen Bram Moszkowicz. De advocaat had aangifte wegens deze vermeende vergrijpen tegen Kelder gedaan. Volgens het OM zijn de eer en goede naam van de advocaat niet aangetast.

Aangifte

Moszkowicz deed eind januari aangifte tegen Kelder, nadat deze de getergde strafpleiter in het radioprogramma Stand.nl onder meer "maffiamaatje" had genoemd. Moszkowicz spande tevens een kort geding tegen Kelder aan, in een poging verdere beledigingen aan zijn adres te voorkomen.

Rechter M. Poelmann wees donderdag alle eisen van de advocaat in die procedure van de hand. Moszkowicz is inmiddels tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.