Het Amerikaanse leger heeft geen aanwijzingen dat de leider van Al-Qaida in Irak, Abu Ayyub al-Masri, donderdag gewond is geraakt bij een confrontatie met Iraakse troepen. Dat heeft een legerwoordvoerder vrijdag gezegd.

Een medewerker van het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken maakte donderdag bekend dat Al-Masri bij gevechten ten noorden van Bagdad gewond was geraakt en dat een van zijn naaste medewerkers om het leven was zijn gekomen.

Onderminister van binnenlandse zaken Hussein Ali Kamal kon echter de berichten niet bevestigen. Ook de woordvoerder van het Amerikaanse leger zei dat het leger geen reden heeft om aan te nemen dat Al-Masri gewond is geraakt of gedood is.

'Verzet'

De soennitische vice-president Tariq al-Hashemi zei donderdag dat het soennitische "verzet" betrokken moet worden bij het politieke proces, nu volgens hem de Amerikanen er niet in zijn geslaagd het land te besturen. Veel sjiitische politici, onder wie premier Nouri Al-Maliki, schrikken terug voor de term "verzet" met betrekking tot de soennitische opstandelingen, en spreken over 'terroristen', 'saddamisten' of 'takfiri' (religieuze extremisten die sjiieten als afvalligen beschouwen).

De vice-president leverde de afgelopen maanden veel kritiek op Al-Maliki omdat die niet genoeg actie zou ondernemen tegen sjiitische milities die verantwoordelijk worden gehouden voor de vele sektarische moorden in Irak.