AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft het voornemen de bekeuringen in te trekken van twee mensen die donderdagavond in de metro een broodje aten en een leeg patatbakje bij zich hadden. Een mevrouw kreeg een boete van 50 euro omdat ze een croissantje nuttigde in de metro.

"Als hun verhalen kloppen, trekken we hun bekeuringen in", aldus een woordvoerder van de politie vrijdag. "We zijn een lerende organisatie en hebben geconcludeerd dat we voor dit soort dingen geen boetes horen uit te schrijven." Er moeten dan geen andere verzwarende omstandigheden zijn, zoals zwartrijden of met de voeten op de bank zitten.

Huisregels

De politie en het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB hielden donderdagavond een grote actie in de metro en controleerden onder anderen of passagiers zich aan de huisregels hielden. Een van die regels is dat reizigers in de ondergrondse geen etenswaar of dranken mogen nuttigen "die hinder of schade kunnen veroorzaken". Twee personen die hiervoor werden beboet, deden hierover hun beklag.

De politie en de toezichthouders van het GVB controleerden 4700 passagiers. Ze schreven 350 bekeuringen uit, onder andere omdat mensen met hun voeten op de bank zaten of geen identiteitsbewijs konden tonen. Ze hielden dertig mensen aan, onder wie vijftien personen die illegaal in Nederland verblijven. Honderd agenten en GVB-medewerkers deden mee aan de actie.