MADRID - Twee van de zes hoofdverdachten van de aanslagen op treinen in Madrid in 2004, de Marokkanen Youssef Belhadj en Hassan el-Haski, hebben vrijdag op de tweede dag van het megaproces tegen 29 verdachten gezegd onschuldig te zijn. Bij de terreuracties op 11 maart 2004 kwamen 191 mensen om het leven en vielen ruim 1800 gewonden.

"Ik veroordeel alle aanslagen en alle vormen van geweld", zei de 30-jarige Marokkaan Youssef Belhadj in de rechtbank in Madrid. Hij ontkende banden te hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda. De Spaanse autoriteiten beweren dat hij de zegsman van het terreurnetwerk van Osama bin Laden in Europa is.

In bed

De 33-jarige Marokkaan Jamal Zougam zei tegen de rechters dat hij op het moment van de aanslagen thuis in bed lag te slapen. Volgens de tenlastelegging is hij door getuigen herkend als een van de mannen die de bommen in de forensentreinen plaatsten.

Er zijn in totaal 29 verdachten in de grootste terreurzaak ooit in Spanje, die naar verwachting tot in oktober zal duren.