AMSTERDAM - De twee medewerkers van Amsterdam Port Services (APS), die afgelopen week zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het gifschandaal rond het schip Probo Koala, worden vrijdag heengezonden. De twee leidinggevenden van het bedrijf blijven nog wel verdacht, liet een woordvoerster van het Functioneel Parket weten.

Justitie verdenkt de personen van overtreding van de regels voor in- en uitvoer van afvalstoffen en van de Wet verontreiniging door schepen. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. Het parket heeft tegen de kapitein van het schip een arrestatiebevel uitgevaardigd. Die verblijft momenteel in het buitenland en moet worden uitgeleverd.

APS ontkende vrijdag dat medewerkers van het bedrijf vastzaten. Volgens een woordvoerder zijn die alleen verhoord. Hij wil niet ingaan op de verdenkingen. "Dat maakt de zaak er niet beter op en daar heeft niemand wat aan", aldus de zegsman.

Hoofdverdachten

Justitie beschouwt het bedrijf en de kapitein van het schip als hoofdverdachten in de Probo Koala-zaak. Ook de bevrachter Trafigura BV hoort in dat rijtje thuis. Het parket heeft deze week onderzoek gedaan bij de betrokken bedrijven. Daarbij heeft het bescheiden in beslag genomen.

De Probo Koala kwam 3 juli de Amsterdamse haven in en probeerde tevergeefs afval ter verwerking aan te bieden bij APS. Buurtbewoners klaagden over stankoverlast. Het schip vertrok 5 juli uit Amsterdam en zette koers naar Estland. Op 19 augustus kwam het schip in Ivoorkust aan, waar beheerder Trafigura afvalverwerker Tommy in de arm nam om het afval aan boord van het schip te verwerken.

Tommy dumpte het giftig afval in sloten, greppels en afvalhopen in de stad Abidjan. Tienduizenden mensen werden daar vorige zomer ziek. Tien mensen stierven door het giftig afval.