DEN HAAG - Een kleine groep Nederlandse militairen blijft mogelijk tot begin 2009 in Irak om daar militairen en leden van veiligheidsorganisaties te trainen. Dat is de planning die het kabinet aanvankelijk hiervoor in gedachten had en nog steeds heeft.

Dat zei minister Henk Kamp donderdag tijdens een debat over de verlenging van deze kleinschalige missie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in dit besluit. De verlenging is telkens voor de periode van een half jaar.

Tassen gepakt

Ruim 3000 Amerikaanse militairen die hun missie van een jaar in Afghanistan er bijna op hadden zitten, hadden hun tassen al gepakt toen zij eind januari hoorden dat hun eenheid nog eens 120 dagen in het Aziatische land moet blijven. Circa vijftig militairen, die al waren al teruggekeerd in de Verenigde Staten, werden alsnog teruggestuurd, meldde dagblad The New York Times vrijdag.

De legerleiding onderschepte een tweede terugkerende groep van ongeveer 150 militairen in Koeweit. Allen bevinden zich inmiddels weer in Afghanistan, waar de net ingepakte 500 zeecontainers vol uniformen en uitrusting kon worden uitgepakt.

De verlenging van de missie van de 10e Mountain Division, donderdag genoemd door president George W. Bush, is nodig in verband met het verwachte lente-offensief van de Taliban.