RIJSWIJK - Vanuit het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz zijn stukken gelekt naar de media om zijn cliënt Willem Endstra zwart te maken. Dit zou zijn gebeurd in de tijd dat Moszkowicz nog advocaat van Endstra was. Dit meldt het NOS Journaal donderdagavond op basis van een onderzoek van de rijksrecherche. De erven van Endstra willen dat de advocaat aangepakt wordt.

Moszkowicz ontkent de aantijgingen ten sterkste. De erven van de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Endstra zouden volgens de NOS een verzoek hebben ingediend bij de Amsterdamse Orde van Advocaten om Moszkowicz te verbieden als advocaat op te treden voor Willem Holleeder. Dit moet versneld gebeuren.

Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op het item van het NOS Journaal, stelde een woordvoerder. Bram Moszkowicz liet desgevraagd weten pas vrijdag commentaar op de zaak te willen geven. De erven van Endstra waren niet bereikbaar.

Afpersen

Moszkowicz ligt al langer onder vuur vanwege zijn rol als advocaat voor Holleeder. Die wordt verdacht van het stelselmatig afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie Endstra.

De bekende strafpleiter verloor donderdag een kort geding tegen Jort Kelder, hoofdredacteur van Quote. Kelder noemde de advocaat en zijn Holleeder onder meer "maffiamaatjes", iets waar Moszkowicz niet van gediend was. Volgens de rechter waren deze uitspraken niet onrechtmatig. De advocaat gaat in beroep.

Dubbelrol

De deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam waarschuwde Moszkowicz al eerder voor zijn dubbelrol. Het gaat volgens hem niet alleen om tegenstrijdige belangen, maar ook om het beginsel van de geheimhouding. Moszkowicz mag niet, ter verdediging van Holleeder, uit de school klappen over zaken waarvan hij als vertrouwensman van Endstra heeft kennisgenomen.

Orde van Advocaten

De Orde van Advocaten zou Bram Moszkowicz moeten verbieden langer op te treden als advocaat van Holleeder. Dit stellen familieleden van de vermoorde Endstra, meldt de NOS vrijdag.