AMSTERDAM - Justitie heeft donderdag twee medewerkers van Amsterdam Port Services (APS) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het gifschandaal rond zeeschip Probo Koala.

Ze worden verdacht van overtreding van de regels voor in- en uitvoer van afvalstoffen, van overtreding van de Wet verontreiniging door schepen en van valsheid in geschrifte.

Een woordvoerster van het Functioneel Parket bevestigde donderdag een bericht hierover op de website van de Volkskrant. Tegen de kapitein van het schip is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij moet uitgeleverd worden.

Naast de kapitein en APS, is ook de bevrachter Trafigura Beheer BV een van de hoofdverdachten. Bij de bedrijven is "onderzoek verricht en zijn bescheiden in beslag genomen", aldus de woordvoerster.

Stankoverlast

De Probo Koala kwam 3 juli de Amsterdamse haven in en probeerde tevergeefs afval ter verwerking aan te bieden bij APS. Buurtbewoners klaagden over stankoverlast. Het schip vertrok 5 juli weer uit Amsterdam en zette koers naar Estland. Op 19 augustus kwam het schip in Ivoorkust aan, waar beheerder Trafigura afvalverwerker Tommy in de arm nam om het afval aan boord van het schip te verwerken.

Tommy dumpte het afval in sloten, greppels en afvalhopen in de stad Abidjan. Tienduizenden mensen werden daar vorige zomer ziek en tien mensen stierven aan de gevolgen van giftig afval van het schip.

Opruimwerkzaamheden

Nederland besloot donderdag 1 miljoen euro uit te trekken voor internationale hulp aan Ivoorkust. Het Rijk geeft in totaal 7 ton aan het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), de hoofdstad doet daar nog eens 3 ton bij. In totaal heeft UNEP 30 miljoen dollar nodig voor hulp aan Ivoorkust.

Dat geld gaat onder meer naar opruimwerkzaamheden en de afbraak van het resterende afval. Het is ook bedoeld voor het herstel van de voedselketen en de waterhuishouding en voor boeren en mensen die nog altijd kampen met klachten.