GAZA-STAD - De door de radicale Hamas-beweging gedomineerde Palestijnse regering is donderdag zoals afgesproken afgetreden. President Mahmoud Abbas heeft premier Ismail Haniyeh gevraagd een nieuwe regering van nationale eenheid te vormen.

Dit hebben de twee bewindslieden bekendgemaakt tijdens een gemeenschappelijke persconferentie. De vorming van een regering van nationale eenheid was vorige week overeengekomen in Mekka.

Het compromis moest een einde maken aan het bloedige conflict tussen Hamas en de gematigdere Fatah-beweging van Abbas, dat tussen eind december en begin februari aan meer dan negentig Palestijnen het leven heeft gekost.

Financiële steun

Ook hopen de Palestijnen op een einde van de westerse boycot, als Hamas een minder dominerende rol krijgt in de regering. Sinds Hamas in maart vorig jaar na een verkiezingsoverwinning aan de macht kwam, geeft het Westen geen rechtstreekse financiële steun meer aan de Palestijnse Autoriteit, die daardoor zo goed als failliet is.

Bij de vorming van een regering van nationale eenheid, die naar verwachting enkele weken zal duren, moet een aantal moeilijke obstakels worden genomen. Zo is het nog maar de vraag wie minister van Binnenlandse Zaken moet worden en daarmee toezicht moet krijgen op de veiligheidsdiensten.