AMSTERDAM - In navolging van Amsterdam hebben ook Rotterdam, Nijmegen en Utrecht zich gekeerd tegen het nieuwe kabinetsbeleid dat ambtenaren van de burgelijke stand mogen weigeren homohuwelijken te sluiten.

De Rotterdamse gemeenteraad ondersteunde donderdag een motie van D66 om weigerende ambtenaren van de burgerlijke stand een dienstverband te onthouden.

De motie kreeg brede steun in de gemeenteraad van VVD, Leefbaar Rotterdam, PvdA, SP en Groenlinks. Ook burgemeester Ivo Opstelten sprak zijn steun uit voor het voorstel. Alleen de christelijke partijen ChristenUnie-SGP en CDA waren tegen.

In Rotterdam zijn ambtenaren van de burgerlijke stand verplicht alle huwelijke te sluiten. "De gemeente blijft dit beleid voeren omdat ik dat wil, tenzij de wetgeving verandert, maar dan zullen we Den Haag erop blijven wijzen dat dat heel onverstandig is. Het is eigenlijk een overbodige motie want we voeren dit beleid al uit", aldus burgemeester Opstelten.

Collega's

Zijn collega in Amsterdam, Job Cohen liet woensdag weten dat hij deze kabinetskoers betreurt. In Amsterdam stemde de gemeenteraad ook voor een motie om niet af te wijken van het huidige huwelijksbeleid.

Nijmegen ziet geen reden om een principieel standpunt in te nemen nu in het regeerakkoord een passage is opgenomen waarin staat dat ambtenaren het huwen van een homostel mogen weigeren.

"Het speelt hier niet. Wij hebben geen ambtenaren die weigeren homo's te huwen", aldus de woordvoerder van burgemeester Thom de Graaf van de Gelderse plaats.

Homovriendelijk

Nijmegen vermoedt ook niet dat door het regeerakkoord er een probleem zal ontstaan. "Ik kan het me hier niet voorstellen. We hebben een aantal jaren achter elkaar de prijs gekregen voor meest homovriendelijke stad."

"Iedereen wordt in de gemeente Utrecht geacht elk huwelijk te sluiten", dat zei een woordvoeder van de gemeente Utrecht donderdag naar aanleiding van ophef over het wel of niet sluiten van homohuwelijken.

Volgens het nieuwe kabinetsbeleid mogen ambtenaren van de burgerlijke stand weigeren homoparen te trouwen. "Het kabinet gaat niet over ons personeelsbeleid."

Discussie

Volgens de woordvoerder heeft deze discussie een jaar of twee geleden in Utrecht ook gespeeld. Toen is de lijn uitgezet dat iedereen gewoon iedereen moet trouwen.

Haarlemmermeer liet donderdag weten zijn ambtenaren te blijven verplichten homohuwelijken te sluiten.