UTRECHT - Utrecht krijgt langs de grachten trappen die allemaal aan de zelfde veiligheidsstandaard voldoen. Bovendien heeft de gemeente alle werftrappen in beheer genomen, ook die waarvan onduidelijk is wie de eigenaar is.

Dat blijkt uit het overzicht van de maatregelen die de gemeente heeft genomen na de bevindingen van de onderzoekscommissie-Schutte. Die deed onderzoek naar het trapongeval op 6 augustus 2006 in Utrecht.

Standaardtrappen

De standaardtrappen zullen vooral op het gebied van veiligheid aan dezelfde eisen voldoen, zo zei een woordvoerder woensdag. Met de dienst Monumenten wordt gekeken naar het uiterlijk. De trappen worden geplaatst zodra een oude vervangen moet worden.

Utrecht heeft inmiddels extra ondersteuning aangebracht bij alle bordestrappen. Ook zijn de muurankers getest. De gemeente gaat striktere eisen stellen aan organisatoren van evenementen. In de toekomst zal bij elk evenement duidelijk moeten worden aangegeven wie aansprakelijk is, van de betreffende organisator wordt verwacht dat hij zich verzekert tegen de aansprakelijkheid.

De behandeling van klachten door burgers over onveilige situaties in de stad moet ook beter, vindt de gemeente. Daartoe heeft zij een plan opgesteld om klachten sneller af te handelen. Burgers zullen op termijn via een website kunnen zien hoe het staat met de afhandeling van de melding.

Het instorten van een trap aan de werf langs de Oude Gracht kostte op 6 augustus een 30-jarige Utrechter het leven. Tien personen raakten zwaargewond. Het ongeval maakte een abrupt einde aan een concert op een ponton in de gracht met duizenden toeschouwers.