DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag begint woensdag 21 februari aan de strafzaak tegen de van zedenmisdrijven verdachte J. S. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de 25-jarige S. van vier zeer gewelddadige verkrachtingen en een poging daartoe. Die hadden vorig jaar plaats in Noordwijk, Amsterdam en Almere.

In vijf soortgelijke zaken kan justitie S. vooralsnog niet vervolgen. De Braziliaanse autoriteiten leverden S. begin november vorig jaar uit aan Nederland, maar de uitlevering heeft geen betrekking op deze zaken. Volgens een woordvoerster van het OM loopt daarvoor een aanvullend uitleveringsverzoek. Zodra Brazilië toestemt, kan justitie hem voor in totaal tien zaken vervolgen.

Opsporingsbericht

Justitie verspreidde in april vorig jaar een opsporingsbericht waarin ze de verdachte met naam en toenaam noemde en zijn gezicht toonde. Omdat het vermoeden bestond dat S. naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal arrestatiebevel.

De Braziliaanse politie hield hem eind juni aan in de stad Curitiba. E-mails die de man aan zijn moeder stuurde, leidden tot zijn aanhouding. Volgens justitie vond de verdachte zijn slachtoffers in het uitgaansleven. Hij werkte in Amsterdam en Groningen.

De zaak volgende week woensdag betreft een pro-formazitting. De rechtbank behandelt de zaak nog niet inhoudelijk.