AMSTERDAM - Nederland geeft 1 miljoen euro voor internationale hulp aan Ivoorkust. Tienduizenden mensen werden daar vorige zomer ziek en tien mensen stierven aan de gevolgen van giftig afval van het schip Probo Koala.

Bekijk video

Amsterdam betaalt ook mee aan dit bedrag, liet een woordvoerster van milieuwethouder Marijke Vos donderdag weten.

Het Rijk geeft in totaal zeven ton aan het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), de hoofdstad doet daar nog eens drie ton bij.

Voedselketen

In totaal heeft UNEP 30 miljoen dollar nodig voor hulp aan Ivoorkust. Dat geld gaat onder meer naar opruimwerkzaamheden en de afbraak van het resterende afval, het herstel van de voedselketen en de waterhuishouding, hulp aan boeren en mensen die nog altijd kampen met klachten.

Stankoverlast

De Probo Koala kwam 3 juli de Amsterdamse haven in en probeerde tevergeefs afval ter verwerking aan te bieden. Buurtbewoners klaagden over stankoverlast. Het schip vertrok 5 juli weer uit Amsterdam en zette koers naar Estland.

Op 19 augustus kwam het schip in Ivoorkust aan, waar beheerder Trafigura afvalverwerker Tommy in de arm nam om het afval aan boord van het schip te verwerken. Tommy dumpte het afval in sloten, greppels en afvalhopen in de stad Abidjan.