AMSTERDAM - De drie cafés in Amsterdam-West waar de politie eind vorige maand binnenviel, moeten hun deuren sluiten. Burgemeester Job Cohen heeft besloten dat de kroegen dicht moeten wegens handel in harddrugs.

Bij de invallen arresteerde de politie veertien personen, onder wie twee ondernemers en medewerkers van de cafés. De horecagelegenheden, Nova, 't Haantje en 't Drempeltje, bevinden zich in de Spaarndammer- en de Haarlemmerbuurt. Op dit moment zitten er nog twee dealers vast, meldde de politie.

Volgens de gemeente zegt de sluiting van de cafés niets over de betrokkenheid van de exploitanten, maar is het feit dat op deze locaties in harddrugs is gehandeld al voldoende om de zaken tot nader order dicht te timmeren.

Klachten

De politie kwam de drugshandel op het spoor na klachten en tips dat vanuit de cafés op grote schaal verdovende middelen werden verkocht.

In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 januari viel de politie de drie panden binnen. Toen arresteerde ze al acht personen. Na vervolgonderzoek werden nog eens zes mensen, onder wie de café-eigenaren en het personeel, opgepakt.