DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij het gerechtshof in Den Haag vijf jaar cel geëist tegen AIVD-medewerker Outman ben A., wegens het lekken van staatsgeheimen. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde hem in december 2005 tot 4,5 jaar gevangenisstraf voor dezelfde delicten.

Ben A. zou in zijn hoedanigheid als bewerker van afgeluisterde gesprekken geheime informatie hebben verstrekt aan mogelijke leden van de Hofstadgroep die onderwerp van AIVD-onderzoek waren. Zelf heeft hij altijd elke betrokkenheid ontkend.

Afgetapt telefoongesprek

De verdachte was als bewerker van afgeluisterde gesprekken van de geheime dienst direct betrokken bij het AIVD-onderzoek naar het terroristennetwerk de Hofstadgroep. Hij heeft daardoor onder meer een afgetapt telefoongesprek van 5 augustus 2004 aan verdachte A.H. kunnen geven, stelt justitie vast.

Aan verdachte M.B. zou hij een verslag van de stand van zaken van het AIVD-onderzoek naar de Hofstadgroep hebben gezonden, meent het OM.

De bewerker heeft volgens justitie overigens nog meer informatie gelekt. Het gaat om nog een afgetapt gesprek en een verslag van de AIVD over de stand van zaken. Ook een observatieverslag van de inlichtingendienst kwam nog op straat te liggen.

De advocaten van Ben A. zijn nu aan het woord. Volgens hen rommelt het opgevoerde bewijs tegen hun cliënt aan alle kanten. Zij wijzen er onder meer op dat de AIVD zelf het bewijs heeft vergaard. Dat terwijl de dienst partij is. De raadslieden vinden dat onrechtmatig.