AMSTERDAM - De moordenaar van cineast Theo van Gogh, Mohammed B., moet op 9 mei getuigen in het proces tegen de Hofstadgroep. Hij zal de eerste zijn van zeer veel getuigen die zullen passeren tijdens de behandeling van het hoger beroep in deze zaak. Die begint op 9 mei.

Dit bleek donderdag tijdens een korte zitting van het gerechtshof in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. In totaal staan zeven leden van het terreurnetwerk nu in hoger beroep terecht.

Schuldig

Mohammed B. kreeg levenslang voor de moord op Van Gogh. In het Hofstadproces bij de rechtbank werd hij schuldig verklaard, maar kreeg hij geen straf meer opgelegd. B. geldt als de spil van het Hofstadnetwerk. In zijn huis in Amsterdam-West vonden geregeld bijeenkomsten van de groep plaats.

Getuige

De 'geestelijk leider' van de groep, de Syriër Redouan Al I., zal mogelijk ook nog als getuige in het Hofstadproces in hoger beroep worden gehoord.

Het hof nam nog geen definitieve beslissing daarover, omdat nog steeds niet duidelijk is waar de man verblijft. Mogelijk bevindt hij zich een Syrische gevangenis. Al I. vertrok op de dag van de moord op Van Gogh, 2 november 2004, ijlings uit Nederland.

Jason W.

Al eerder werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) het hoger beroep tegen Jason W. doorzet. Eind januari gaf W. te kennen dat hij van het hoger beroep af wil. Hij werd veroordeeld tot de hoogste straf van alle Hofstadverdachten: vijftien jaar cel.

W. gooide op 10 november 2004 vanuit een woning in het Haagse Laakkwartier een handgranaat naar leden van een arrestatieteam.

Beroep

Niet alleen het OM, dat voor de rechtbank twintig jaar cel tegen W. had geëist, tekende beroep aan, ook W. deed dat. Volgens het hof is niet expliciet gebleken dat W. zijn beroep heeft ingetrokken. Het hof gaat er dan ook vanuit dat ook het beroep van zijn kant gehandhaafd blijft.

Het Hofstadproces zal niet voor de zomer worden afgerond.