LOS ANGELES - De oud-burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, wil in de verkiezingen van 2008 namens de Republikeinen een gooi doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. "Ja ik doe mee", zei Giuliani woensdag (plaatselijke tijd) in een interview met Larry King van CNN.

"Ik denk dat ik het verschil kan maken. Ik denk dat het land nieuw leiderschap nodig heeft."

Op de vraag of hij zijn kandidatuur op een speciale bijeenkomst officieel zal aankondigen, antwoordde Giuliani: "Ik denk het wel."

De populaire oud-burgervader heeft al eerder een zogenoemde exploratory committee opgezet en aangemeld. Ook is hij begonnen met het inzamelen van geld. Als het over zijn kandidatuur voor het presidentschap ging, zette hij de media met zijn cryptische uitlatingen echter steeds op het verkeerde been.

Peiling

In een recente peiling van CNN zei 77 procent van de ondervraagden dat de 62-jarige Giuliani zich kandidaat moet stellen. In hetzelfde onderzoek bleek Giuliani met 32 procent de populairste potentiële presidentskandidaat voor de Republikeinen.

De tweede stek was voor senator John McCain. Die haalde een score van 26 procent.

Kritiek

In het interview met CNN leverde Giuliani kritiek op het Irak-beleid van president George W. Bush. Hij zei dat de Amerikanen met te weinig militairen aan de oorlog zijn begonnen. Ook zei hij dat het niet verstandig is geweest om het militaire apparaat en de regering van Saddam Hussein volledig te ontmantelen.