ORANJESTAD - De vader van de hoofdverdachte in de Natalee Holloway-zaak, Paul van der Sloot, krijgt geen schadevergoeding van Aruba. Dat heeft het Arubaanse hof bepaald. Tegen de uitspraak is geen cassatie mogelijk.

Paul van der Sloot zat van 23 juni tot en met 26 juni 2005 vast in verband met de op Aruba verdwenen Amerikaanse scholiere Natalee Holloway. De rechter-commissaris besliste toen dat er tegen Van der Sloot onvoldoende bewijzen waren van betrokkenheid bij de zaak.

Op basis hiervan besloot de vader van Joran, nog steeds verdachte in de zaak, een schadeclaim in te dienen. Vorig jaar wees de rechter in eerste aanleg hem nog een schadevergoeding toe van 40.000 Arubaanse gulden (18.000 euro).

Aanhouding

Het hof oordeelt nu echter dat zijn aanhouding destijds wel "ongegrond is gebleken maar niet onrechtmatig". "Hij krijgt dus alsnog nul op het rekest", vatte advocaat Arie Swaen samen.

De 18-jarige Holloway verdween na een avondje stappen op 30 mei 2005 met drie jongens de nacht in. Ze werd nooit teruggevonden. De politie arresteerde sinds de verdwijning tien mensen, maar inmiddels zijn die allen weer vrijgelaten. Vanuit Amerika is harde kritiek geleverd op de manier waarop het Arubaanse Openbaar Ministerie de zaak heeft aangepakt.

Nederland heeft afgelopen september de leiding van het onderzoek overgenomen en daarvoor agenten van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) beschikbaar gesteld aan Aruba.