AMSTERDAM - Huisartsen geven zonder te controleren wie zij aan de lijn hebben via de telefoon inzage in medische dossiers van patiënten. Op die manier is het eenvoudig het dossier van een ander in te zien. Dat meldt Metro donderdag op basis van eigen onderzoek.

Wie informatie wil hebben uit andermans dossier hoeft alleen diens geboortedatum en arts te weten. De krant zegt door het hele land telefonisch een onbekend aantal artsen te hebben benaderd en kreeg overal inzage in dossiers. Zo zou een assistente van een huisarts zonder navraag hebben doorgegeven welke medicijnen tegen depressiviteit de patiënt voorgeschreven heeft gekregen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging zegt de situatie bevreemdend te vinden. "Je zou verwachten dat artsen uiterst terughoudend tot weigerachtig zijn met het telefonisch inzage geven in medische dossiers van hun patiënten."

Beroepsgeheim

De Maatschappij ter bevordering van Geneeskunst stelt dat artsen op deze manier gemakkelijk hun beroepsgeheim kunnen schenden. De patiënten over wie Metro informatie kreeg reageren geschokt.