De gemeente Amsterdam en de bouwer en de eigenaar van het complex op het Bos en Lommerplein hebben een akkoord gesloten over de afhandeling van de schade. Dat hebben zij donderdag bekendgemaakt tijdens de heropening van de winkels, het plein en de parkeergarage.

De gemeente en de betrokken partijen lagen met elkaar in de clinch wie voor de kosten van de ontruiming, de tijdelijke huisvesting van de gedupeerde bewoners en de ingehuurde beveiliging moest opdraaien.

Die kosten bedragen ongeveer acht miljoen euro. De betrokkenen willen nog niet bekendmaken wie wat betaalt.

De gemeente dreigde eerder aannemer Hillen & Roosen, eigenaar Fortis en projectontwikkelaar Multi Vastgoed voor de rechter te slepen naar aanleiding van de geleden schade. "Een gang naar de rechter is nu niet nodig", aldus een woordvoerder van Hillen & Roosen.

Herstelwerkzaamheden

De totale kosten bedragen ongeveer 25 miljoen euro. Daaronder vallen ook de herstelwerkzaamheden aan het complex en de terugkoopregeling die met de bewoners is afgesproken.

De aannemer, projectontwikkelaar en eigenaar hebben eerder al schaderegelingen getroffen met de bewoners en de winkeliers.

Instortingsgevaar

De gemeente liet het Bos en Lommerplein 11 juli vorig jaar ontruimen wegens instortingsgevaar. De woningen werden vlak voor de kerstdagen veilig verklaard.

Het stadsdeelkantoor en de bibliotheek hebben hun deuren in januari heropend. Als laatste konden donderdag de winkeliers en marktkooplieden op het plein terugkeren.