MADRID - Het proces tegen de 29 personen die zijn aangeklaagd omdat zij betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen op vier forensentreinen in Madrid is donderdag in de Spaanse hoofdstad begonnen. Justitie heeft tegen de verdachten in totaal meer dan 270.000 jaar celstraf geëist.

Bekijk video

De aanslagen hadden plaats op 11 maart 2004, drie dagen voor de Spaanse parlementsverkiezingen. Door de terreuracties kwamen 191 mensen om het leven en vielen ruim 1800 gewonden. Het proces begon met de voorgeleiding van de Egyptenaar Rabei Osman al-Sayed.

Mohammed de Egyptenaar

De openbare aanklager heeft tegen Osman al-Sayed, bijgenaamd Mohammed de Egyptenaar, net als tegen de andere zes hoofdverdachten 38.654 jaar cel geëist. Volgens de aanklacht was Mohammed de Egyptenaar lid van een terreurgroep en speelde hij een belangrijke rol bij het voorbereiden van de aanslagen. Ook is hem de moord op 191 mensen en het verwonden van ruim 1800 anderen ten laste gelegd.

In de door ruim tweehonderd agenten beveiligde rechtszaal stelde de 35-jarige Egyptenaar dat hij onschuldig is aan de aanklachten. Hij zei tegen de rechters dat hij niets met de aanslagen te maken heeft en dat hij die "volledig veroordeelt". Verder deed hij er het zwijgen toe. De terreurverdachte wilde niet antwoorden op vragen van advocaten, aldus de interneteditie van de krant El País. In afgetapte telefoongesprekken schepte hij erover op dat hij achter de aanslagen op de vier forensentreinen zat.

Milaan

Mohammed de Egyptenaar verliet Spanje enkele dagen voor de aanslagen op de forensentreinen. In juni 2004 werd hij in Milaan gearresteerd. Een rechtbank in Milaan veroordeelde hem in november vorig jaar al tot tien jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij het internationaal terrorisme. Na de veroordeling leverde Italië de man uit aan Spanje.

Waarschijnlijk zal het proces, dat wordt gehouden voor de speciale rechtbank voor onder meer terrorisme, de Audiencia Nacional, vier tot vijf maanden duren. Er zullen 650 getuigen en honderd deskundigen worden gehoord.