PARAMARIBO - In de woning van rechter-commissaris A. Ramnewash die het gerechtelijk vooronderzoek naar de Decembermoorden van 1982 leidt, is in het afgelopen weekend ingebroken.

Het ministerie van Justitie en Politie in Paramaribo heeft dit maandag bevestigd. Het vermoeden bestaat dat de inbrekers op zoek waren naar documenten die verband houden met het onderzoek. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Enkele weken geleden werd een inbraak gepleegd in de woning van minister Gilds van Justitie en Politie. Toen werd een laptop meegenomen. Er zijn tot nu toe geen aanhoudingen in deze zaak verricht.

De rechter-commissaris heeft in december vorig jaar toezicht gehouden op het forensisch onderzoek dat door Nederlandse en Surinaamse experts werd uitgevoerd. Toen werden de stoffelijke resten van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden van 1982 opgegraven op vier begraafplaatsen in Paramaribo. In de zaak van de moorden wordt de voormalige legerleider Bouterse als hoofdverdachte aangemerkt.

Gilds zei maandag in Paramaribo dat alle betrokken functionarissen bij het onderzoek zullen worden beveiligd. Hij omschreef de inbraak "niet als toeval maar als een daad van intimidatie". Het proces rond de Decembermoorden komt dichterbij en dan krijgen sommige mensen het kennelijk benauwd, stelde de bewindsman.