DEN HAAG - Demissionair minister Cees Veerman van Landbouw heeft de ophokplicht voor pluimveehouders volgende week maandag op. Dat heeft zijn departement woensdag bekendgemaakt.

De afschermplicht werd op 3 februari ingesteld na uitbraak van de vogelgriep in Engeland.

Gevaar

Veerman komt tot dit besluit nu het zeker lijkt dat de uitbraak van de vogelgriep in Engeland niet is veroorzaakt door besmette wilde vogels. Daarmee is het gevaar voor Nederland geweken. De Engelse kalkoenen lijken met vrij grote zekerheid te zijn besmet door dieren uit Hongaarse bedrijven.

Verder lijkt de zeer besmettelijke dierenziekte op het eiland inmiddels onder controle. "Er zijn op dit moment geen nieuwe besmettingen of verdenkingen van vogelgriep en er zijn in de omgeving van het Engelse bedrijf geen besmette wilde vogels gevonden", aldus het ministerie van Landbouw in een verklaring.

Vogeltrek

Pluimveehouders moeten hun vogels wel weer gaan afschermen bij de start van de vogeltrek. Naar verwachting wordt de ophokplicht begin maart weer ingesteld voor commercieel pluimvee. Voor hobbydierhouders wordt de directe link met de start van de wilde vogeltrek losgelaten.

"De afschermplicht wordt voor hobbydierhouders alleen ingesteld als er risicovolle vogelgriepuitbraken in Europa zijn of besmette vogels gevonden worden in landen langs relevante trekroutes over en naar Nederland", aldus het ministerie.