ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak tegen voormalig drugsbaron en autocoureur Charles Z. drie zwaarwegende feiten ineens ingetrokken. Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Arnhem.

Het OM had de 51-jarige Z. eerst gedagvaard voor lidmaatschap van een criminele organisatie, in- en uitvoer van drugs naar Groot-Brittannië en het witwassen van zeker 600.000 euro, naast vier andere feiten. Naar de ingetrokken feiten moet eerst langer onderzoek worden gedaan, stelt het OM.

Wapenbezit

In de tussentijd wil de officier van justitie wel verder met de afhandeling van de vier andere feiten: het bezit van 2000 kilo hasj en 60 kilo amfetamine, vorig jaar aangetroffen bij de woning van Z. in Zwartebroek. Daarnaast gaat het om wapenbezit en het beheren van zeker drie wietkwekerijen, onder meer in Barneveld en Lunteren.

Advocaat Piet Doedens van Z. vindt het vreemd dat het OM zelf de oorspronkelijke dagvaarding met zeven feiten opeens heeft ingetrokken en vervangen door een nieuwe met vier beschuldigingen.

Opsporing

De advocaat zet vraagtekens bij de onderzoeksmethoden bij de ingetrokken zaken. Volgens hem ontneemt het OM de rechtbank de mogelijkheid om verder te vragen naar de rechtmatigheid van opsporingsmethoden.

Eerlijk proces

De advocaat stelt dat alle zeven feiten bij elkaar horen en dat Z. geen eerlijk proces krijgt als er nu niet doorgevraagd kan worden naar onderzoeksmethoden voor de andere drie feiten. De rechtbank vond die stelling te ver gaan en gaat de vier feiten gewoon verder behandelen.

Z. kreeg sinds 1984 in totaal 13 jaar aan celstraffen opgelegd voor drugsactiviteiten. Zijn naam is eerder door oud-rechercheurs en door getuigen in verband gebracht met namen uit de criminele top van Nederland (onder meer de geliquideerde Cees Houtman) en de Ierse IRA.

De zaak gaat verder op 9 en 30 mei.