AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond op de Theemsweg in Amsterdam bij een grootschalige actie enkele tientallen illegale prostituees - voornamelijk uit Roemenië en Bulgarije - opgepakt. Volgens een woordvoerder van de politie veroorzaken de Oost-Europese vrouwen veel overlast in de officiële tippelzone.

De actie begon kort na 22.00 uur, er deden een kleine honderd agenten aan mee. De politie pakte "enkele tientallen" illegale prostituees op, aldus de woordvoerder. Zij worden dinsdagochtend vroeg met een gecharterd vliegtuig naar hun vaderland uitgezet. Tegen 23.00 uur was de actie afgelopen.

Tippelzone voor (heroïne)prostituees

Het was niet de eerste 'schoonveegactie' op de Theemsweg. In september hield de politie een soortgelijke actie en tussentijds zijn kleinere controles uitgevoerd. De tippelzone is bestemd voor de (heroïne)prostituees uit het centrum van de stad. Door de aanwezigheid van illegale prostituees dreigt het gebied te vol te raken, aldus de woordvoerder.

Harde aanpak

De gemeenteraad van Amsterdam stemde begin december in met een harde aanpak van de illegale praktijken en de criminaliteit in de tippelzone aan de Theemsweg. Het gebied kreeg nog zes maanden de tijd, maar de gemeenteraad wijzigde de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) waardoor strengere regels en daarmee een hardere aanpak mogelijk werd.