DEN HAAG - De twee verliefde en weggelopen tieners hebben vanuit hun schuiladres toegekeken toen de vader van het 13-jarige meisje op de straat met een cameraploeg stond. De vader was op zoek naar zijn dochter en haar 14-jarige vriendje, de zoon van filmproducent San Fu Maltha.

Bekijk video

Dat zei de woordvoerder van de families M. Hoorn woensdag na een persconferentie van de twee "blije maar vermoeide vaders" in Den Haag. De twee tieners waren sinds woensdag vermist. Ze werden uiteindelijk in de nacht van maandag op dinsdag teruggevonden in Amsterdam. Ze hadden onderdak gekregen van een vreemde.

Gouden tip

De gouden tip kwam niet door recherchewerk, aldus Hoorn, maar door een telefoontje van de jongen naar zijn vader. "De jongen had in de gaten dat er stront aan de knikker was." Rond 02.14 uur leverde de politie de jongen en het meisje thuis af bij hun ouders.

Maltha bedankte de media voor alle aandacht die zij aan de zaak hebben besteed. "Maltha begrijpt heel goed dat hij een voorkeurspositie heeft gehad door zijn functie en daar heeft hij gebruik van gemaakt", aldus Hoorn.

Spanningsveld

De filmproducent hekelde het beleid van de politie om bij een vermissing eerst 72 uur te wachten omdat in de meeste gevallen weglopers dan weer huiswaarts keren. "Dat beleid is gebaseerd op statistiek, maar je ziet het effect van media-aandacht." De samenwerking met de politie noemde Hoorn "een spanningsveld". Met de beide tieners is het goed.

San Fu Maltha is de grootste filmproducent van Nederland. Hij was onder meer verantwoordelijk voor hitfilms als Zwartboek, Vet hard!, In Oranje en Phileine zegt sorry.