AMSTERDAM - De politie in Marokko heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie in Amsterdam een 38-jarige man gearresteerd in verband met de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl in april vorig jaar.

Dat heeft de politie van Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

Marokko

Nederlandse politiemensen traceerden de verdachte man in Marokko. Zij schakelden de Marokkaanse politie in die de verdachte aanhield. De arrestatie verliep zonder problemen, aldus de Amsterdamse politie. Volgens haar heeft Nederland inmiddels om de uitlevering van de man gevraagd.

Thomas van der Bijl (50) werd op de ochtend van 20 april 's morgens in zijn café De Hallen in Amsterdam-West met vijf kogels van het leven beroofd. Getuigen hebben gezien dat twee mannen rechtstreeks bij de moord betrokken waren.

Holleeder

In het kader van het lopende onderzoek tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder, verdacht van onder meer afpersing van vastgoedhandelaren, is gebleken dat Van der Bijl uitvoerig met justitie en politie heeft gesproken. Hij vertelde dat hij werd bedreigd door Holleeder en dat hij vreesde voor zijn leven.

Van der Bijl was zelf verwikkeld in de handel in softdrugs.

Arrestatie

Enkele weken voor zijn dood werd hij in verband daarmee gearresteerd, maar korte tijd later vrijgelaten. Voor de moord op Van der Bijl zitten al vijf andere verdachten in voorlopige hechtenis, aldus de politie.