DEN HAAG - Vijftien nieuwelingen kunnen alsnog de Tweede Kamer in, nu een aantal Kamerleden doorstroomt naar het kabinet. Zij stonden te laag op de lijst van hun partij om in november direct gekozen te worden.

Bij het CDA gaat het om zeven nieuwe Kamerleden, bij de PvdA om zes en bij de ChristenUnie om twee.

De 41-koppige CDA-fractie ziet zes fractieleden het kabinet ingaan en er komt nog een fractieplaats vrij door het vertrek van Joop Wijn. De demissionair minister van Economische Zaken heeft aangekondigd direct na de formatie de politiek de rug toe te keren.

CDA

De CDA'ers die nu in aanmerking komen voor een blauwe zetel zijn Ans Willemse-van der Ploeg, Corien Jonker, Eddy Bilder, Raymond Knops, Sander de Rouwe, Madeleine van Toorenburg en Antoinette Vietsch. Jonker en Vietsch zaten al eerder in de Kamer.

PvdA

Bij de 33 leden tellende PvdA-fractie mogen Khadija Arib, Paul Tang, Margot Kraneveldt-van der Veen, Pierre Heijnen, Mei Li Vos en Marjo van Dijken erbij komen.

Arib, Van Dijken en Kraneveldt waren al eerder Kamerlid. De laatste was dat voor de LPF maar ze keerde vorig jaar terug naar haar oude partij. Frank Heemskerk zat als 39e kandidaat op de PvdA-lijst nog niet in de fractie maar gaat direct door naar het kabinet.

ChristenUnie

De zeskoppige fractie van de ChristenUnie kan Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink en Ed Anker in de fractie verwelkomen nu André Rouvoet en Tineke Huizinga mee gaan regeren.