AMSTERDAM - Amsterdam doet zondag 23 september bijna heel het gebied binnen de ring A10 op slot voor het autoverkeer. Tussen 09.00 en 17.00 uur kan het verkeer vanaf de snelweg de stad niet in, maar wel uit.

Alleen de stadsdelen Amsterdam-Noord en Zeeburg blijven die dag toegankelijk voor automobilisten, aldus de gemeente woensdag. Het openbaar vervoer en taxi's blijven rijden.

Met de autovrije dag wil het stadsbestuur (PvdA en GroenLinks) lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer binnen de ring stimuleren.

Autoluw

De afgelopen jaren deed de hoofdstad nauwelijks mee met de autovrije zondag, die elk jaar in september in talloze gemeenten wordt gehouden. In 2004 en 2006 was Amsterdam helemaal afwezig, in 2005 waren een paar straten in het centrum autoluw.

De stad steekt ruim een half miljoen euro in de autovrije dag. "Met de autovrije dag willen we Amsterdammers én bezoekers van onze stad laten zien dat je zonder auto ook snel en goed naar en door de stad kunt reizen", aldus milieuwethouder Marijke Vos.

Speerpunten

Milieu en luchtkwaliteit zijn speerpunten van het huidige linkse college.

Zondag 23 september is het gebied binnen de A10 vrij voor particulieren om evenementen en activiteiten te houden. Verder zijn er diverse fietsroutes door de stad, vindt het Straatvoetbaltoernooi plaats en wordt de Dam tot Damloop gehouden.