AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam vindt het erg jammer dat volgens het nieuwe kabinetsbeleid ambtenaren van de burgerlijke stand mogen weigeren homoparen te trouwen. Dat zei hij woensdag tijdens de onthulling van een plaquette in het stadhuis die herinnert aan het eerste homohuwelijk. Dat werd 1 april 2001 in de hoofdstad gesloten.

Cohen zei het te betreuren dat er in het nieuwe beleid geen stap vooruit wordt gezet als het gaat om homo-emancipatie. "We zijn nu zes jaar verder en kunnen constateren dat het homohuwelijk geheel is ingeburgerd. Dan is het op zijn zachtst gezegd jammer dat in het regeerakkoord staat dat ambtenaren het homohuwelijk mogen weigeren. Ik vind juist dat zij de wet horen te volgen."

Overigens vreest Cohen niet voor grote consequenties in Amsterdam. "Ik denk dat de kans dat we hier in Amsterdam in de praktijk iets van merken nihil is. Ik weet namelijk niet van ambtenaren die hier een punt van maken." Later op de dag nam de gemeenteraad een motie aan om niet te tornen aan het homohuwelijk.

Alleen het CDA stemde tegen. Ambtenaren van de burgerlijke stand in Amsterdam dienen bereid zijn alle huwelijken, ook die tussen twee personen van dezelfde sekse, te sluiten.

De onthulling van de plaquette, naast de trouwzalen, maakt volgens de burgemeester nog maar eens duidelijk hoeveel belang de hoofdstad hecht aan het homohuwelijk.

Homoseksuelen

Cohen zei zich verder zorgen te maken over de wijze waarop homoseksuelen de laatste jaren worden bejegend. "Dat hebben wij ook in Amsterdam geconstateerd en ik hoor bij diegenen die daar wat aan wil doen. We moeten duidelijk maken dat dat niet kan, zeker niet in een stad als Amsterdam."

Op de plaquette staat in het Nederlands en Engels omschreven dat Cohen op 1 april 2001 het allereerste homohuwelijk ter wereld sloot. De gedenkplaat werd onder luid applaus en bravo-geroep ontdaan van een doek met daaraan roze balonnen. De aanwezigen kregen roze-kleurige snoepjes.