KABUL - Taliban-strijders hebben kinderen gebruikt als menselijk schild om te ontkomen aan hevige gevechten in de Afghaanse provincie Helmand. Dat heeft de ISAF-missie, die wordt geleid door de NAVO, woensdag bekendgemaakt.

Het gebeurde tijdens gevechten rond de strategische Kajaki-dam in het noorden van de provincie. Het zou voor het eerst zijn dat de islamitische opstandelingen kinderen gebruikten als menselijk schild. In het gebied bevinden zich volgens de gouverneur van Helmand zevenhonderd vooral buitenlandse strijders, die deze week aankwamen vanuit Pakistan.

Opstand

Een Taliban-leider die verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal gewelddaden in het zuiden van Afghanistan is woensdag omgekomen bij een luchtaanval van de NAVO in de buurt van Musa Qala, een plaats in de zuidelijke provincie Helmand die sinds twee weken in handen is van de Taliban. Dat heeft een woordvoerster van de ISAF, de NAVO-missie in Afghanistan, gezegd.

De gedode man was betrokken bij de opstand in Musa Qala en zou ook een aanval hebben georganiseerd die dinsdag werd uitgevoerd op een dam in het nabijgelegen Kajaki.

Kajaki

Dinsdag maakte de ISAF bekend dat Afghaanse soldaten en driehonderd Britse mariniers die al enkele dagen slag leveren met Taliban-strijders die zich bij de dam in Kajaki hebben verzameld, vijandige stellingen hebben ingenomen. Volgens de gouverneur van Helmand kwamen bij de strijd vijftien Taliban-strijders om het leven. Bij gevechten elders in het gebied rond Musa Qala werden nog zeven Taliban gedood.