AMSTERDAM - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil drie gevangenen in een cel stoppen als oplossing voor het cellentekort. Dit zei hij maandag na afloop van een werkbezoek aan Amsterdam.

Hij ziet liever drie mensen in een cel dan twee. "De intermenselijke relatie zorgt voor een subtiel evenwicht. Er is wat minder spanning. Het is wat gezelliger." Volgens Remkes gaat het om veelplegers of draaideurcriminelen, mensen die tot korte celstraffen worden veroordeeld.

3000 tot 4000 veelplegers

De Amsterdamse politiecommissaris J. Kuiper zei begin dit jaar dat door een tekort aan cellen een groot aantal veelplegers vrij rondloopt die eigenlijk makkelijk kunnen worden opgepakt. In de hoofdstad loopt een groep van 3000 tot 4000 veelplegers rond, vaak verslaafd, die herhaaldelijk misdrijven begaan en de stad onveiliger maken. Kuiper wil graag dat er daarom tweehonderd tot vierhonderd cellen bijkomen.

'Politiekordon'

Remkes is ook voorstander van een soort 'politiekordon', een plan van de Amsterdamse politie om de wegen naar de hoofdstad te controleren. De minister wil dat de politie meer bevoegdheden krijgt om bijvoorbeeld te fouilleren in auto's en op straat. "Je hebt het individuele recht op privacy en de collectieve behoefte aan meer veiligheid", vindt Remkes. "Maar het is te veel doorgeschoten naar de privacy."