UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat alle panden van huisjesmelker mevrouw Chang van verhuurbedrijf Marlux Europe onderzoeken. Chang bezit 38 panden in de Domstad en de gemeente vermoedt dat daar te veel studenten in zijn ondergebracht. Ook denkt de gemeente dat lang niet alle vergunningen in orde zijn. Dat maakte de zij woensdag bekend.

Vorige week was er een voorlopig onderzoek naar vijf panden van Chang. Daar woonden te veel mensen. Zes bewoners kregen vervangende woonruimte van Chang. Een zevende vond zelf elders onderdak.

De Landelijke Studenten Vakbond en ROOD (de jongerenorganisatie van de SP) riepen Chang half januari uit tot huisjesmelker van het jaar. Volgens de gemeente wonen er tussen de 180 en 200 studenten in de panden van Chang, sommigen in kamers van slechts 5 vierkante meter.

Vliering

De gemeente is geschrokken van de uitkomsten van het vooronderzoek. "Er woonde zelfs iemand op een vliering met alleen een opvouwbare vlieringtrap om daar te komen. Dat is bijzonder gevaarlijk en het mag gewoon niet", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Chang moet nu de situatie in de vijf onderzochte panden verbeteren. Doet ze dat niet dan brengt de gemeente verbeteringen aan op haar kosten. Blijft ze niet meewerken dan volgen er boetes en in het uiterste geval onteigening.

Utrecht hoopt dat mensen die in erbarmelijke omstandigheden een kamer huren in de stad, dit melden. "Dat horen we graag, want dan kunnen we ingrijpen", stelt de woordvoerder. Vooralsnog lopen er geen andere onderzoeken naar verhuurders.