AMSTERDAM - Ahmed Aboutaleb, die het staatssecretariaat voor Sociale Zaken onder zijn hoede krijgt, wil zijn ziel en zaligheid in deze post leggen. De huidige wethouder van Amsterdam (Werk en Inkomen, Jeugd, Diversiteit, Educatie en Grote Stedenbeleid) is blij dat hij een inhoudelijke functie krijgt binnen het nieuwe kabinet waarmee hij "verschil kan maken".

Dat hij geen minister wordt, zoals gedacht, is voor Aboutaleb niet zo'n probleem, zei hij dinsdagavond in een reactie. "Het is traditie dat als de ministerspost Financiën naar de ene partij gaat (PvdA), de andere partij (CDA) Sociale Zaken krijgt. Het gaat mij bovendien niet om de eer of de titulatuur. Ik ga voor de inhoud." Hoe de besprekingen precies zijn verlopen met fractieleider Wouter Bos, wilde de politicus niet zeggen.

Aboutaleb gaat zich als staatssecretaris bezighouden met het arbeidsmarktbeleid, de wet werk en bijstand, de wet sociale werkvoorzieningen en de leer- en werkplicht. Deze onderwerpen zijn niet nieuw voor hem aangezien hij zich hier in Amsterdam ook al mee bezighield. Minister op het departement wordt Piet Hein Donner.

Samenwerking

"Dit is een fantastische kans om op landelijk niveau iets te kunnen doen aan onder meer de sociale zekerheid. Ik hoop dat Donner en ik gebruik van elkaars sterke kanten kunnen maken. Ik heb vertrouwen in onze samenwerking en denk dat ik nog een hoop van hem kan leren. Ik hoop zelf dat ik als man die met zijn poten in de modder heeft gestaan wat heb in te brengen.

Amsterdam

Overigens valt het de politicus zwaar om Amsterdam te moeten verlaten, zei hij. "Het is een moeilijke beslissing geweest, vooral omdat ik enorm veel electorale steun heb gehad bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik hoop wel dat ik duidelijk kan maken dat ik doorga op de ingeslagen weg."

De PvdA in Amsterdam denkt dat het lastig wordt een waardig opvolger te vinden voor Aboutaleb. Een woordvoerder van de partij noemde zijn vertrek naar Den Haag dinsdagavond "erg jammer".

"Aboutaleb heeft een heel belangrijke portefeuille. Als er een goede vertrekt, wordt het lastig een goede vervanger te vinden." De partij heeft nog geen opvolger op het oog. Volgende week buigt ze zich over de procedure voor opvolging.