DEN HAAG - Alle zestien ministers van het vierde kabinet-Balkenende zijn bekend. De grootste verrassingen die dinsdag bekend werden zijn de geneticus en PvdA'er Ronald Plasterk als minister van Onderwijs en CDA-ideoloog Ab Klink, die minister van Volksgezondheid wordt.

De post Integratie en Wijkverbetering gaat naar oud-FNV-bestuurder Ella Vogelaar, die volgens Bos veel ervaring heeft op het gebied van stadsproblematiek. PvdA'er Guusje ter Horst wordt minister van Binnenlandse Zaken, haar partijgenoot Bert Koenders komt op Ontwikkelingssamenwerking.

Cramer

Jacqueline Cramer wordt minister van VROM. Cramer is volgens Bos "een van de beste hoogleraren die we hebben op het gebied van duurzaamheid".

De andere namen waren eerder al bekend. CDA-leider Jan Peter Balkenende wordt premier, de vicepremiers zijn Bos (Financiën) en ChristenUnie-leider André Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Verhagen

Waarnemend CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat zoals verwacht naar Buitenlandse Zaken, oud-minister Piet Hein Donner naar Sociale Zaken, CDA-europarlementariër Camiel Eurlings naar Verkeer en Waterstaat en de huidige minister Ernst Hirsch Ballin blijft op Justitie. Verder verhuist huidig CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs naar Economische Zaken en krijgt CDA-Kamerlid Gerda Verburg Landbouw onder zich.

ChristenUnie

De ChristenUnie levert naast Rouvoet ook senator Eimert van Middelkoop op Defensie.

Staatssecretarissen

Ook de elf staatssecretarissen van het vierde kabinet-Balkenende zijn bekend. Namens de PvdA treden de Tweede Kamerleden Frans Timmermans (Europese Zaken), Nebahat Albayrak (Justitie) en Jet Bussemaker (Volksgezondheid) toe tot het kabinet. Vicefractievoorzitter Sharon Dijksma gaat naar Onderwijs.

Ook het oud-Kamerlid Frank Heemskerk wordt staatssecretaris, namelijk van Economische Zaken. Bekend was al dat de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb staatssecretaris van Sociale Zaken wordt.

Voor het CDA worden twee leden van het landelijke partijbestuur staatssecretaris: voorzitter Marja van Bijsterveldt op Onderwijs en penningmeester Jan Kees de Jager op Financiën. Daarnaast wordt burgemeester Ank Bijleveld van Hof van Twente staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en blijft Cees van der Knaap op Defensie.

De enige staatssecretaris van de ChristenUnie is Benne van Popta, afkomstig van MKB Nederland. Hij gaat Verkeer en Waterstaat doen.

Komende dagen zal Balkenende alle kandidaat-bewindslieden ontvangen. Zaterdag moet het PvdA-congres nog instemmen met regeerakkoord en kandidaat-bewindslieden. Naar verwachting staat het nieuwe kabinet volgende week donderdag op het bordes.

Bos tevreden

Bos is "trots en zeer tevreden" over de zes PvdA-ministers die deel gaan uitmaken van het nieuwe kabinet. Bos zei dat dinsdagavond na afloop van zijn gesprek met formateur Jan Peter Balkenende over zijn eigen ministerschap van Financiën.

"We hebben drie mannen en drie vrouwen", aldus Bos. "Echte sociaaldemocraten die veel verstand hebben van politiek, maar die ook lang genoeg buiten Den Haag zijn geweest om te weten wat dit land nodig heeft."

Plasterk

Bos was ook enthousiast over de benoeming van Ronald Plasterk als minister van Onderwijs. "Ik denk dat het voor de onderwijswereld fantastisch is dat Plasterk minister wordt", aldus Bos op Radio 1.

ChristenUnie-leider André Rouvoet gaf aan geen moeite te hebben met de benoeming van atheïst Plasterk. Hij is "buitengewoon interessant in zijn bespiegelingen. Levensbeschouwing hoeft geen belemmering te zijn," aldus Rouvoet, die erop wees dat ook Plasterk gebonden is aan de afspraken in het regeerakkoord.

Voor de opvolging van Wouter Bos als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer gelden vooral Jacques Tichelaar en Aleid Wolfsen als kanshebbers. Ook Jeroen Dijsselbloem zou nog in de race zijn.