AMSTERDAM - De namen van de acht ministers die voor het CDA in het nieuwe kabinet gaan zitten, zijn bekend. Ab Klink wordt minister van Volksgezondheid en Piet Hein Donner gaat naar Sociale Zaken. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Klink is nu nog Eerste-Kamerlid en directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA. Donner keert niet terug op Justitie, het departement dat hij moest verlaten vanwege de Schipholbrand. Zijn opvolger Hirsch Ballin hoeft zijn bureau niet uit te ruimen, hij blijft minister van Justitie.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen wordt door formateur Balkenende beloond voor zijn harde werken bij het CDA en krijgt de post Buitenlandse Zaken. Gerda Verburg, nu nog Kamerlid, wordt volgens de Volkskrant minister van Landbouw en europarlementariër Camiel Eurlings zou minister van Verkeer en Waterstaat worden. Maria van der Hoeven gaat van Onderwijs naar Economische Zaken, aldus het dagblad.

PvdA

Van der Hoeven kan niet op Onderwijs blijven omdat die post naar de PvdA gaat. De sociaaldemocraten mogen zes ministers leveren. Wouter Bos wordt vicepremier en minister van Financiën. De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb is een waarschijnlijke kandidaat voor Integratie of Onderwijs.

ChristenUnie

De ChristenUnie mag twee ministers leveren. Een daarvan zal onderhandelaar André Rouvoet zelf zijn, die minister van Jeugd- en Gezinsbeleid wordt. Hij wordt ook vicepremier. Defensie is de twee portefeuille voor de ChristenUnie, mogelijk wordt die toegewezen aan Eerste-Kamerlid Eimert van Middelkoop.