AMSTERDAM - Ambtenaren van de burgerlijke stand in Amsterdam mogen niet weigeren huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te sluiten. Dat staat in een motie van de Amsterdamse VVD-fractie die op steun kan rekenen van de gemeenteraad.

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is vastgelegd dat ambtenaren met principiële bezwaren dit moeten kunnen weigeren.

VVD-raadslid Robert Flos wil met de motie, die hij woensdag indient, dat Amsterdam een algemene richtlijn stelt die het onmogelijk maakt om het sluiten van homohuwelijken tegen te gaan. Nieuwe ambtenaren moeten worden verplicht homohuwelijken te sluiten. Voor de huidige ambtenaren moet worden onderzocht of zo'n verplichting juridisch haalbaar is. "Er is wel een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling over dit onderwerp waaruit blijkt dat iemand wél kan weigeren, maar de rechter heeft zich hier nog nooit over gebogen."

Volgens Flos steunen de PvdA, GroenLinks en D66 de motie. Daardoor heeft het plan in ieder geval een meerderheid van 37 van de 45 raadsleden voor het plan.

COC

Homobelangenvereniging COC Nederland begint woensdag met de inventarisatie van ambtenaren die weigeren homohuwelijken te voltrekken. COC Nederland vindt dat ambtenaren, precies zes jaar na openstelling van het huwelijk voor homo's, de wet moeten laten prevaleren boven eventuele persoonlijke bezwaren.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam onthult woensdag een gedenkplaat naar aanleiding van zes jaar homohuwelijken in Nederland.