WASHINGTON - De federale recherche FBI verdenkt een voortvluchtige anti-abortusactivist van het sturen van honderden antraxdreigbrieven. Het gaat om Clayton Lee Waagner, een van de tien meest gezochte voortvluchtige criminelen van Amerika. Dat heeft de FBI vrijdag bekendgemaakt.

De FBI ziet Waagner als 'hoofdverdachte' en beschouwt hem als gevaarlijk. De voortvluchtige heeft volgens de federale recherche de verantwoordelijkheid voor 550 antraxdreigementen opgeëist. Er staat een prijs van 50.000 dollar (bijna 123.000 gulden) op zijn hoofd.

De honderden brieven waren in de tweede week van oktober en in de eerste week van november naar verschillende abortusklinieken aan de Amerikaanse oostkust gestuurd. De federale recherche benadrukt dat de brieven geen sporen van de antraxbacterie droegen. Er zou geen verband bestaan tussen de dreigementen van de anti-abortusactivist en de brieven die ook daadwerkelijk de antraxbacterie bevatten.

Waagner ontsnapte in februari uit de gevangenis in Clinton, in de Amerikaanse staat Illinois. Hij is veroordeeld voor verboden wapenbezit en diefstal en wordt verdacht van een serie bankovervallen.

In een auto die de voortvluchtige achterliet troffen agenten wapens en een staafbom aan. Bovendien vond de politie een hele verzameling anti-abortuslectuur in het voertuig. Waagner heeft in het verleden toegegeven abortusklinieken te hebben bedreigd en noemt zichzelf een anti-abortuskrijger.