AMSTERDAM/ZEIST - De twee kinderen die sinds afgelopen woensdag vermist waren, hebben al die tijd onderdak gekregen van een vreemde uit Amsterdam. De politie trof de 14-jarige jongen, de zoon van film- en televisieproducent San Fu Maltha, en het 13-jarige meisje in de nacht van maandag op dinsdag aan in het huis van de man. "Ze zijn daar bij toeval terecht gekomen", aldus een woordvoerder.

De politie denkt niet dat de kinderen tegen hun zin in de woning verbleven. Wel gaat zij onderzoeken of de man strafbaar heeft gehandeld. Voor de kinderen zijn er geen consequenties van de politie. "Dat is tussen de ouders en de kinderen", zegt de woordvoerder. De kinderen zijn inmiddels thuis.

Wijde wereld

De kinderen liepen volgens de politie weg van huis omdat ze het niet eens waren met de ouders. "Ze wilden zich afzetten, waren verliefd en wilden de wijde wereld in", stelt de voorlichter.

De politie wijdde zondagavond een opsporingsbericht aan de vermiste kinderen. Ze vond de kinderen niet terug dankzij een tip, "maar door ouderwets recherchewerk", aldus de woordvoerder.

Dolgelukkig

Filmproducent San Fu Maltha is "dolgelukkig". "Hoe langer het duurt, hoe meer scenario's er toch door je hoofd gaan spelen", zei hij. "We waren heel erg ongerust."

Vermoeid

De kinderen zijn "vermoeid en ontdaan", maar mankeren fysiek niets. Wat er exact met zijn zoon is gebeurd, kon Maltha nog niet zeggen. "Zo'n vraag brandt op je lippen, maar dat is niet het eerste dat je vraagt als je je kind na zes dagen terug ziet. Dan knuffel je hem en ben je heel erg dankbaar dat hij er weer is."

San Fu Maltha is de grootste filmproducent van Nederland. Hij was onder meer verantwoordelijk voor hitfilms als Zwartboek, Vet hard!, In Oranje en Phileine zegt sorry.