NEW YORK - Er bestaan aanwijzingen voor terreurdreiging tegen Amerikaanse soldaten die in verband met een mogelijke aanval op Irak naar de Perzische Golf trekken. Die mobilisatie gebeurt dan ook onder strenge veiligheidsmaatregelen. Dat meldde The New York Times maandag.

Hoge legerfunctionarissen hebben de krant verteld dat er in de afgelopen drie weken "geloofwaardig bewijs" was voor een aanslag op een vliegtuig dat soldaten en vracht voor het leger naar de Golf moest brengen. Het leger is daarom begonnen met het doorsturen van doorgaans geheime informatie aan commerciële transportbedrijven die de soldaten van de VS naar het Midden-Oosten brengen.

De betrokken vliegmaatschappij heeft daarop de datum, tijd en route van de bedreigde vlucht gewijzigd, aldus The New York Times. Niemand wilde details over de aard van de bedreiging geven.

Bij een algehele mobilisatie zal 90 procent van de Amerikaanse soldaten met particuliere luchtvaartmaatschappijen vliegen. Commerciële vervoerbedrijven over het spoor en de weg zullen materiaal, voedsel en brandstof transporteren naar havenplaatsen. "We doen er alles aan om deze bedrijven goed te informeren", zei generaal John Handy, verantwoordelijk voor de transporten.